De boerderij

EEN BIJZONDERE PLEK

De boerderij is gelegen in de Boterhuispolder. De Boterhuispolder bestond vroeger uit elf kleine polders, met elk een eigen molen. In de 17de eeuw zijn de polders samengevoegd tot een, met een molen. Op onze boerderij was de boterwaag. Hier brachten boeren hun boter naartoe om te verhandelen., vandaar de naam Boerderij Boterhuys.

Diversiteit maakt sterk, daarom proberen wij zowel in de weilanden als in onze dieren diversiteit aan te brengen en te behouden. We gebruiken uitsluitend organisch mest, zaaien kruiden en gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen. Het samen laten werken van verschillende soorten dieren levert synergie op. Elk dier heeft zijn eigen bewerking op de grond en het gewas: door de manier waarop het loopt, eet en de mineralen die het uit scheidt. In de komende jaren willen we daarom naast de koeien en schapen ook andere dieren aan de boerderij toevoegen die helpen om een sterk ecosysteem te maken. Om zo een gezonde bodem achter te laten voor de volgende generatie.

De dieren die wij houden laten we zoveel mogelijk in hun waarde. Zo behouden de koeien hun hoorns, de kippen het puntje van hun snavel en varkens hun mooie krulstaart.

ONZE KOEIEN

Onze kudde, bestaat uit 60 gehoornde koeien, is een bonte mix van allerlei rassen waaronder MRY, Blaarkop, Scandinavisch Roodbont, BrownSwiss, Fleckvieh, Fries Hollandse en Holsteiner. Van groot tot klein, brutaal tot zachtaardig, slim tot onhandig, in wit, zwart, rood en bruin. Zo bezien, is de kudde de wereld in het klein. We kruisen onze koeien steeds meer in met de Groninger Blaarkop. Een van oudsher bekende koe hier in de buurt. Nu zijn er nog maar een paar zo’n 1.600 raszuivere blaarkoppen in het hele land, maar enkele eeuwen geleden liepen er in de polders van Leiden veel blaarkoppen. Van het melk werd boter gemaakt, die zo lekker was, dat zelfs het Engelse koningshuis hier de boter haalde. Wij maken geen boter, maar ijs en zuivel dat minstens zo lekker is.
Sinds januari 2022 blijven de kalveren de gehele zoogperiode (3 maanden) bij hun moeder. zo krijgt eerst het kalf haar deel en dan pas wij.
Zie ook blijekoezuivel.nl

Wij werken al 20 jaar biologisch en antibiotica gebruiken we alleen wanneer het echt niet anders meer kan. Al onze koeien hebben het A2A2 DNA, de melk die deze koeien produceren kan een oplossing zijn voor mensen die moeite hebben met het verteren van ‘normale’ koemelk.

ONZE SCHAPEN

Onze schaapskudde bestaat uit 50 ooien, vrouwelijke Texelaar schapen. We hebben zowel witte als donkere schapen.

In het najaar wordt de kudde vergezeld door de rammen, met als gevolg dat we in het voorjaar lammetjes in de wei hebben huppelen.

Schapen hebben naast de productie van wol en vlees een belangrijke rol in het verplegen van de bodem.
De schapen hebben de goede eigenschap dat ze met hun kleine pootjes en hun graasgedrag een sterke dichte graszode maken, zo herstellen ze ook de grote gaten die koeien in het najaar in de natte polder hebben veroorzaakt.

VERBLIJVEN OP DE BOERDERIJ in de Tureluur

Maak nieuwe herinneringen in deze unieke, gezinsvriendelijke accommodatie. In ons vakantiehuis, de Tureluur, verblijf je op ons erf, waardoor je van alles op de boerderij kunt beleven, bezoek aan de koeien, spelen op de zandspeelplaats en uren rijden op de traptrekkers. Middenin de polder, aan de Kagerplassen, en vlakbij de grote steden. Neem de fietsen mee voor een mooi rondje fietsen of huur een bootje bij onze buren, watersportbedrijf van Schie.
Met de auto; 15 minuten van Leiden. 30 minuten van Amsterdam, Den Haag, het strand en de Keukenhof.
Geschikt voor 5 personen en eventueel nog een klein bedje extra.

Reserveren?